top of page

Еволюция на булчинските рокли през годините

Актуализирано: 3.07.2022 г.

Сватбата е културен обичай от най-далечни древни времена. Макар през вековете тя да претърпява съществени изменения, традицията да се празнува любовта и новото семейство винаги е била отрязвана по един или друг начин. Не толкова стар обаче е обичаят булката да носи класическата сватбена рокля такава, каквато я познаваме днес. През годините тя претърпява няколко съществени еволюционни промени, за които със сигурност ще ви е интересно да научите в редовете по-долу.


Кога се появяват първите бели елегантни булчински рокли?

Вероятно това ще ви учуди, но невинаги булките са носили бели рокли на сватбите си. Традицията на белия цвят в дамското сватбено облекло се заражда през Викторианската епоха, тоест в периода от средата 19 до началото на 20 век. Интересно е, че дотогава жените са носили не нови бели, а най-красивите рокли от своя гардероб. В различните кътчета по света се наблюдават и различни нюанси на все още не толкова традиционната уталитарна булчинска рокля. Някои географски ширини са налагали конкретни цветове на местните сватбени рокли в зависимост от статуса на жената. Въпреки че нюансите и стиловете са се променяли през годините, булките винаги са се обличали не просто подобаващо, а празнично и по-красиво от всякога за случая. Така например, знатните са следвали последните тенденции във висшата мода, без да пестят средства.


Индустриалната революция въвежда тренда за булчински рокли по тялото

С настъпването на този период в световната история границите се отварят, а икономиката процъфтява. Жените от цял свят имат много по-голям достъп до материали, кройки и идеи за своите булчински рокли. Нещо повече – модата придобива по-универсален модел в географски аспект. И именно през епохата на индустриалната революция се заражда прототип на първата световна тенденция в съвременните тогава булчински рокли. На преден план излизат вталените сватбени кройки. Булчинските рокли по тялото са били предпочитан тренд за жени от цял свят, като разнообразието от материали и декорация са давали свобода на избора, въображението и възможността за изразяване на собствената индивидуалност и стил в големия ден за всяка дама.


Началото на 20 век, началото на класическите булчински рокли

През първото десетилетие от 20 век се появява тенденция в сватбеното облекло, която под една или друга форма продължава да битува и днес. Става въпрос за класическата кройка с тясна талия, горна част тип корсет и бухнала пола. През годините този модел се превръща в селекция от всякакъв тип семпли класически рокли с подобрения и допълнения в зависимост от актуалните тенденции в модата. И до ден днешен виждаме подобни варианти, които често наричаме „роклята на Пепеляша“ или „булчинската рокля на принцесите“. Каквито и нововъведения да се появяват в бранша тази кройка си остава черешката на тортата в съвременните бутици за сватбено облекло.


Следвоенна мода в булчинските рокли

С края на Втората Световна Война светът се раздвижва и се стреми да се модернизира във всички отношения и сфери на живота. Тази динамика не подминава и актуалното сватбено облекло. Тогавашните булки стават свидетели на огромно разнообразие от иновативни и дори провокативни за времето си дизайни. Появяват се първите дизайнерски булчински рокли и на преден план излизат прототипите на класическия магазин за булчински рокли. Множество кройки от съвремието биват въведени именно тогава, а именно:

· Булчински рокли с гол гръб

· Първите булчински рокли с дантела

· Модели без ръкави и презрамки


Бохемската вълна от 70-те години на миналия век завладява и сватбената мода

Времето на хипитата, на разкрепостения начин на живот, падането на задръжките в любовта, феминистките настроения – всички тези актуални течения от седмото десетилетия на 20 век носят своето отражение и върху тогавашните създавани елегантни булчински рокли. Всъщност, това е ерата на сватбеното облекло с минимална формалност. На преден план излизат свободните кройки, буфан ръкавите, наборите и изобщо бохемската линия в модната индустрия. Интересно е, че това е времето, когато се внедряват и много нови материи в сватбеното облекло. Актуални за периода са шифонът, сатенът, ленът и дори класическият памук.


От 20-ти към 21-ви век – периодът на модерната свобода в булчинските рокли

Някъде към края на 90-те години и началото на 21-ви век сватбеното облекло придобива индивидуален характер и се превръща в цяла една индустрия. Това е естествен процес, тъй като кройките и дизайните стават не просто много и разнообразни, а ежегодно биват модифицирани паралелно с появата на новите тенденции във висшата мода. Ако само допреди 20 години булките са следвали точно определен модел, в началото на новото хилядолетие за тях вече всичко е въпрос на вкус. Появяват се булчинските рокли тип русалка и дори нестандартните до този момент къси булчински рокли. Декорацията вече може да е толкова пищна, каквато бе в миналото, а да следва изискана семпла линия. Изключително впечатление правят зимните модели за сватбени рокли, а дори и смелите изяви на някои булки да се омъжат в костюм или дори в панталон! Започва революцията на сватбеното облекло и истинската е, че тя продължава и до днес.

Видяхме какви бяха булчинските рокли през годините в миналото. Но ако искате да се насладите на съвременния разкош от света на булчинските рокли, заповядайте в сватбен бутик Mon Angе Bridal.

128 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page